Thursday, October 4, 2012

Faham & Kefahaman

Image from Google

Aku sebenarnya bukan suka sangat nak menulis. Biarlah A. Samad Said sahajalah yang menulis hingga janggut putihnya melindungi kalam. Tulisannya berbisa.

Aku ini siapa mahu menulis?

Sunday, August 12, 2012

Memahami Arahan

Images from Facebook
Memang sukar untuk memahami arahan jika kita tidak belajar untuk memahaminya.

NMA: Contoh paling ketara ialah bila kita menerima arahan yang solid dari management, tetapi cuba untuk mengubahsuai arahan tersebut mengikut citarasa kita sendiri. Akhirnya objektif menjadi tunggang-langgang dan hanya wujud dalam kesamaran.

Monday, July 23, 2012

Aku Tak Pernah Mengalah

Image from 9GAG

NMA: Owh, btw, Selamat Menyambut Bulan Ramadhan al-Mubarak 2012

Sunday, July 15, 2012

Memahamkan Orang Yang Tidak Faham

Image from Google

Antara yang paling MENCABAR dalam dunia pekerjaan ialah

Wednesday, July 11, 2012

Bilik Yang Sempit


NMA: Rindu pada kerja lama. Terkenang-kenang saat indah tidur bawah meja sewaktu nak siapkan dateline @ task.

Friday, July 6, 2012

Buku

Banyak juga koleksi buku di sini.

Thursday, July 5, 2012

My tumblr. Kena Suspended


Beberapa hari yang lepas aku ada register akaun tumblr. Nampak macam best jea. Try usha-usha serba sedikit. Kalau ada kelapangan biasanya aku akan survey new service @ social media kat net untuk future used.

Kenapa Tempat Ibadah Kita Kotor?

Sebagai seorang Muslim, aku amat sedih bila tengok tempat ibadat agama sendiri kotor.

Tuesday, July 3, 2012

Ole-ole Baik Punya

Alhamdulillah. Dapat ole-ole berupa coklat daripada rakan sepejabat.

Monday, July 2, 2012

Lubang

Tadi on the way nak ke office, singgah jap kat bank untuk buat cdm transaction.

Sunday, July 1, 2012

Self Study

Aku tengah study facebook apps etc. Ingat nak pencen coding dan fokus kepada content development.

Nasi Lemak T.C

Sarapan dulu. Pekena nasi lemak + sambal kerang + telur mata.

Saturday, June 30, 2012

Kuih Kenit

Kuih ni makin kenit atau mata aku yang ada masalah?

Test Mobile Blogging

Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Thursday, June 28, 2012

Ajari Aku

Image from Google

Aku hairan bila ada orang sikit-sikit nak caj bila diminta untuk berkongsi atau mengajar sesuatu. Kalau benda tu rumit atau kompleks tak kisahlah, tapi benda-benda ciput pun nak caj jugak ke? Nak jadi JUTAWAN ke atau BAHLOLWAN?

Tuesday, June 26, 2012

Sunday, June 17, 2012

Terror Sangat

Image from Google

Dia: Sistem nie banyak sangat kelemahannya
Aku: Yeah, i know. We now are going to wipe all the error.

Thursday, June 14, 2012

Uneducated Educated

Image from Google

Memang pelik bila melihat ragam manusia sejak akhir-akhir nie. Berpakaian bagaikan golongan professional dan berpendidikan tinggi melangit tetapi hati budi berada di tahap sifar. Maksud aku perangai sangat-sangat what the fuck.

Sunday, May 27, 2012

Terkilan

Image from Google

Terkilan bila ada yang bersikap mementingkan diri-sendiri

Tuesday, May 15, 2012

Tamak

Image from Google

Antara sifat merbahaya yang tidak patut ada dalam diri setiap insan ialah TAMAK. Hanya kerana inginkan sesuatu kita sanggup bertindak di luar dugaan tanpa berfikir secara rasional.

Monday, April 30, 2012

Bazar Niaga Online Blog


Kepada semua dijemput untuk melawati Blog Rasmi Bazar Niaga Online pada hari Jumaat, 1 Jun 2012 - 10.00 am hanya di internet...

Thursday, April 12, 2012

Sombong

Image from Google

Aku BENCI mereka yang sombong. Berasa diri sudah terlalu bagus dan hebat. Lupakah kita, apa yang kita ada dan perolehi adalah pemberian Allah SWT yang serba sementara.

Bazar Niaga Online

Assalamualaikum wbh / Salam sejahtera




Kepada semua warga internet dijemput untuk memeriahkan grup Bazar Niaga Online (BNO) di link berikut:
https://www.facebook.com/groups/bazarniagaonline

Anda boleh mempromosikan item/product/business/atau apa sahaja asalkan ianya sah di sisi agama mahupun undang-undang.

Monday, March 26, 2012

Gaji

Image from Google

Nak tetapkan gaji minimum RM700 sebulan untuk pembantu rumah indonesia? Kemudian pembayaran gaji itu hanya untuk satu skop tugas sahaja? Maknanya kalau minah indon tu jaga bayi, dia hanya dibayar untuk jaga bayi. Kalau buat tugas lain, majikan kena bayar gaji yang berlainan. What the fuck?!! Ini sudah mengarut dan keterlaluan.

Sunday, March 25, 2012

Semangat

Image from Google

Duit itu penting, tapi duit bukanlah segala-galanya. Tapi dalam konteks pekerjaan, duit itu perlu. Siapa di luar sana yang bekerja bagai nak rak tapi tak nak duit? Cuba bagitau, meh sini aku tolong pelangkung dengan laptop nie.

Saturday, March 24, 2012

Pengenalan

Image from Google

Kalau tak silap, aku mula cenderung kepada komputer sejak usia setahun jagung lagi. Belajar perisian Wordstar 4.0, Lotus 123, Dbase, Print Shop & Print Artis ketika IT masih belum berkembang di Malaysia.

Friday, March 23, 2012

Welcome To My Official Blog

Image from Google

Assalamualaikum wbh. Hi. I'm Nasrul Muhaimin Ariff. You guys can call me Mie. I'm a former web content developer, graphic designer and scriptwriter.